dilluns, 19 d’octubre del 2015

Badalona impulsa la creació d'un òrgan per recuperar la seva memòria històrica


Diari de Badalona - Redacció - 15/10/2015
L’Ajuntament ha presentat aquest dimecres la Comissió de la Memòria Històrica de Badalona, un organisme amb representació institucional, de la societat civil, del món acadèmic i d’experts en l’àmbit local amb l’objectiu d’analitzar i recuperar de forma diversa i general la memòria històrica de la ciutat per difondre-la amb rigor.


Homenatge al president Lluís Companys
La primera actuació impulsada ha estat l’elaboració del programa d’actes d’homenatge al president Lluís Companys previstos a Badalona aquest 15 d’octubre, quan es compleixen 75 anys del seu afusellament. Primer tindrà lloc l’acte organitzat per ERC a les 7 hores, ofrena floral i salves d’honor, al monòlit dedicat al president situat al jardinet de l’avinguda del president Lluís Companys, on també se celebrarà l’acte institucional, amb una lectura de poemes, la tradicional ofrena floral, el parlament i acabarà amb el cant d’Els Segadors. Posteriorment, a les 19.30 hores, a la sala d’actes del Museu de Badalona, el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya, protagonitzarà la conferència “Companys, un republicà a la política”.

Publicació d’un llibre sobre els bombardejos a la ciutat

La Comissió seguirà amb la línia de treball científic del Museu de Badalona sobre la història del franquisme a la ciutat i s’ha previst la publicació durant l’any 2016 d’un llibre monogràfic de l’historiador Joan Villarroya sobre els bombardejos registrats al municipi.

També es vol aprofundir en la història oral aprofitant el testimoni de col·lectius que no han tingut veu dins de la història oficial. L’objectiu és recolllir de manera rigorosa, contrastada i documentada aquests testimonis de ciutadans i ciutadanes desconeguts en la majoria dels casos. En aquest sentit, es vol impulsar la creació d’una beca per poder treballar diversos temes de manera monogràfica. També cal destacar que s’iniciarà un procés de revisió del nomenclàtor de la ciutat, tant de carrers i places com d’equipaments i edificis.

Recordem que la creació d’aquesta Comissió va ser un dels acords inclosos en la moció per la recuperació de la memòria històrica aprovada amb els vots favorables de Guanyem Badalona en Comú, ERC-Avancem-MES, ICV-EUiA, PSC i CiU. Els grups municipals del PP i C’s van votar en contra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada