dijous, 30 de juliol del 2015

Troben les restes d'una persona executada el 1939 per tropes franquistes

Esqueleto de una persona ejecutada en 1939, hallados gracias al recuerdo de un niño de 10 años Laura Busquets
 
Barcelona, 29 jul. (EFE).- El record d'un veí de Torelló (Osona) que va veure quan tenia només 10 anys com una persona que havia estat executada per soldats franquistes va ser enterrada pels pobletans en una fossa ha permès recuperar, 76 anys després, les restes òssies de la víctimes, que podria ser un soldat republicà.
 
L'esquelet ha estat trobat intacte en excavar a la zona indicada pel veí i documentar que els seus records eren exactes i es corresponen amb la documentació històrica que es guarda sobre l'ocupació franquista del municipi durant la Guerra Civil Espanyola.
 
La prospecció i l'excavació s'han realitzat d'acord amb la normativa de fosses vigent a Catalunya, i han servit per verificar sobre el terreny la informació històrica disponible i localitzar les restes d'una persona presumptament executada el 4 de febrer de 1939, i que els antics colons van enterrar en un terreny adjacent al Mas del Puig, al terme de Torelló.
 
A l'espera de l'estudi antropològic corresponent, es tracta d'un home, d'entre 25 i 30 anys, i d'1,70 metres d'altura, aproximadament.
 
Els arqueòlegs que han participat en l'excavació han observat fractures cranials que seran objecte d'estudi, ja que poden ser indicatives de les circumstàncies de la mort, segons ha informat el Departament de Governació de la Generalitat, competent en matèria de Memòria Històrica.
 
En l'excavació també s'han recuperat alguns botons i elements tèxtils que podrien pertànyer a la casaca militar l'home executat.
 
L'actuació ha estat dirigida per l'arqueòleg Xavier Esteve, i ha comptat amb la participació de l'antropòloga Núria Armentano, que farà l'estudi de les restes i que ja ha extret una mostra òssia per a la realització d'una ulterior prova d'ADN per a la seva identificació.
 
La intervenció ha comptat amb la col·laboració del propietari del Mas del Puig, de l'Ajuntament de Torelló, dels membres de l'Associació d'Estudis Torelló (ADET) i dels Mossos d'Esquadra.
 
Al desembre del 2014, l'Associació d'Estudis Torelló (ADET) va sol·licitar informació sobre desapareguts de guerra al municipi de Torelló inscrits en el cens de desapareguts.
 
Arran d'aquesta sol·licitud, es va comprovar que hi havia un cas del cens de desapareguts que encaixava amb alguns aspectes relacionats amb la informació donada per l'ADET, referent a la inhumació d'un soldat republicà al Mas del Puig de Torelló .
 
Els tècnics del Departament de Governació van recollir tota la informació disponible i van sol·licitar a l'Arxiu General Militar d'Àvila una còpia dels diaris d'operacions dels dies 4 i 5 de febrer de 1939 de la 82 Divisió franquista del Cos d'Exèrcit del Mestrat de l'Exèrcit franquista.
 
La documentació obtinguda corrobora una part important de la informació facilitada per l'ADET.
 
Posteriorment, amb l'acord de l'Ajuntament de Torelló, de l'ADET, i amb el criteri favorable del Comitè Tècnic per a la Recuperació i Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista, es va programar la prospecció i l'excavació arqueològica.
 
"Aquesta actuació respon a la voluntat de la Generalitat de seguir impulsant una política activa de recuperació i identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme", han explicat fonts del departament de Governació.
 
fjn/rb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada