divendres, 12 de juny del 2015

Carme Claramunt primera dona afusellada a Barcelona en el Camp de la Bota

 
Memòria de la presó de dones de Les Corts
Carme Claramunt va ser la primera dona afusellada a Barcelona en el Camp de la Bota el 18 d'abril de 1939. Vivia a Badalona, tenia 28 anys i estava soltera. L'informe que van presentar els falangistas al tribunal militar que la va condemnar a mort pel delicte d'auxilio a la rebelión, la defineix com" indivídua perillosíssima. Gran propagandista de les idees vermell-separatistes. Militant de la "Esquerra" i de "Estat Català". Autora d'infinitat de denúncies a persones de dreta. En la seva casa se celebraven reunions d'homes i de dones. També posseïa armes. Persona perillosíssima i nefasta per al G.M.N (Gloriós Moviment Nacional)".


La família de Teresa Rius, companya de Carme en la presó dels Corts, va conservar durant dècades l'última carta que va escriure Carme abans de ser afusellada, dirigida a la seva tia Angelina Piques, presa també com ella i finalment indultada.

"Havent decretat el jutge la pena de mort i m'ha dit que així ho havia decretat el Generalísimo, aquest matí a les cinc em van a afusellar. Tu saps que maten a una innocent(...)

Jo sol vull demanar per als altres companys justícia, ja que jo no he pogut gaudir d'ella
".
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada