dimarts, 7 d’abril del 2015

Navàs tindrà les primeres stolpersteine de l'estat espanyol

 
Navàs.cat 2/4/15
Les Stolpersteine són unes plaques individualitzades que recorden als deportats als camps nazis. Fins avui n’existeixen més de 28.000 a diferents països europeus. Les 5 primeres que s’instal·laran a l’Estat espanyol seran a Navàs (Bages), el 9 d’abril, dedicades als 5 deportats republicans del municipi, impulsat per l’ajuntament.

D’on i com sorgeix el projecte Stolpersteine?
Stolpersteine significa pedra que fa ensopegar. Es tracta d’un projecte de la mà de l’escultor Gunter Demnig que relaciona art i memòria.

En paraules del propi autor: “Assumir la mort de sis milions de jueus, va més enllà de la nostra capacitat de comprensió. Però si llegeixes el nom d’una persona, calcules la seva edat, mires cap a casa seva, i et preguntes darrera de quina finestra vivia, aleshores l’horror esdevé un rostre”. Cada Stolpersteine ret homenatge no només a les víctimes jueves sinó a totes les víctimes del nacional-socialisme, entre elles els nostres resistents polítics.


Es tracta de llambordes de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de cada persona i que es col·∙loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades.

Les Stolpersteine a Europa
Fins a dia d’avui existeixen al voltant de 48.000 Stolpersteine instal·∙lades a 16 països d’Europa. Alemanya és el país amb més plaques, però també n’existeixen a Àustria, Bèlgica, França, Itàlia o els Països Baixos, entre d’altres. A l’estat espanyol fins a dia d’avui no s’ha realitzat cap acte de col·∙locació d’Stolpersteine.

9 d’abril a Navàs, acte de col·locació de les cinc primeres Stolpersteine
A partir de la recerca impulsada per l’Ajuntament de Navàs i el llibre publicat pel consistori “Silencis. República, Guerra Civil i repressió franquista a Navàs” s’ha pogut documentar i resseguir la vida dels 5 navassencs que foren deportats al camp de concentració de Mauthausen. D’aquests 3 foren assassinats després de ser traslladats al subcamp de Güsen.

El proper 9 d’abril, a les 12 del migdia, a la Plaça de l’Ajuntament de Navàs, es procedirà a la col·∙locació de 4 d’aquestes 5 plaques, corresponents als 4 veïns de la localitat: Antoni Barberà Pla, Esteve Flotats Caus, Jaume Obradors Grífol i Ramon Sala Besa. Aquest darrer fou alcalde durant la Guerra Civil per ERC.

L’acte comptarà amb la presència del propi artista i dels descendents dels homenatjats. A primera hora de la tarda s’instal·∙larà la darrera placa, corresponent a Josep Soler Torrens, a la colònia tèxtil de Palà de Torroella, d’on era originari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada