dilluns, 6 d’abril del 2015

Es destapa un nou refugi antiaeri de la Guerra Civil Espanyola

 
L’Atles de Refugis de la Guerra Civil Espanyola a Barcelona, és un llibre editat per l’Ajuntament de Barcelona on hi ha 1400 refugis censats, 1300 més petits construïts per ciutadans i 100 de municipals on hi cabien milers de persones. El número 173 apareixia marcat al carrer del Ripollès, sense especificar a quina alçada. Unes obres de reurbanització de la zona l’han posat al descobert.
 
L’any 1937, quan els bombardejos de la Guerra Civil Espanyola van començar a caure sobre la ciutat de Barcelona, la Generalitat de Catalunya va establir un decret per construir refugis de defensa passiva sota terra i salvaguardar la població dels atacs aeris. Fins ara se n’havien descobert uns quants repartits per tota la ciutat. Els últims que s’han conegut estan al carrer Burgos, al barri de Sants, i a la Sagrera. Uns escantells de memòria històrica als quals se suma un de nou: el refugi del carrer del Ripollès, al Clot.
 
Són 100 metres de llargada, gairebé dos d’alçada i un metre i mig d’amplada amb capacitat per 200 o 300 persones. Xavier Maese, tècnic del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona explica que “són galeries fetes d’argila o tortura, que és un material geològic molt resistent per fer el forat i revestir la galeria amb totxanes. I és volta catalana, que aguanta impactes i no es cau mai”. Una construcció que no es va arribar a acabar mai. Així ho demostren els grups de totxanes que encara es conserven i un passadís sense acabar.
 
Encara es conserva l’antiga instal·lació elèctrica i s’hi han trobat objectes d’ús domèstic com coberts, olles i cubells de ferro. També s’hi poden veure inscripcions. Són les restes de la vida que havien de fer molts barcelonins i barcelonines en situacions extremes i a sis metres sota terra.
 
Un cop enllestides les obres del carrer del Ripollès el refugi quedarà tapat amb una planxa metàl·lica, i per l’especificitat del refugi, s’hi podran fer visites puntuals en grups reduïts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada