diumenge, 19 d’abril del 2015

Emotiu homenatge a Barcelona als afusellats per la dictadura franquista en el Camp de la Bota

 
La República.es 21/4/15
Aquest dissabte 11 d'abril va tenir lloc en la ciutat de Barcelona un homenatge als republicans afusellats per la dictadura franquista.

L'acte, convocat per la Coordinadora 14 d'Abril, que agrupa a organitzacions que lluiten per la recuperació de la memòria històrica i per un procés constituent cap a la Tercera República, es va dur a terme a les 11:00 hores en el Camp de la Bota, situat entre Sant Adriá de Besós i el districte de Sant Martí de Provençals, on avui es troba el parc del Fórum.

L'esdeveniment va explicar amb les ponències de Paco Aguilera, membre de l'Assemblea de Sant Martí; Álex de la Font, de l'Entesa de Catalunya per la República; Enric Pubill, de l'Associació catalana d'ex presos polítics del franquisme; Glòria Aguilar, de la Junta Estatal Republicana; Pedro Fernández, de l'Alternativa Ciutadana Progressista i Salvador López Arnal, de XSUC-Socialisme21.

Cadascun dels discursos va ser interromput per aplaudiments i crits de "Viva la República" i "No hay dos sin tres, República otra vez". La intervenció més emotiva, va anar potser, la de tres noies joves, de tot just catorze anys, que van llegir la carta de comiat d'un dels assassinats a la seva família. La jornada va tancar amb diverses actuacions musicals del grup “Más Vale Tarde que Nunca.


L'horror en el Camp de la Bota
El Camp de la Bota va ser un dels escenaris més importants de repressió a Catalunya durant la dictadura franquista. Els fusilamientos a Catalunya ja acabada la Guerra Civil, entre 1939 i 1952 van ser, segons l'historiador Josep Maria Solé Sabaté, de 3.385 persones. De les quals 1.706 homes i 11 dones van caure en el Camp de la Bota, en la seva majoria víctimes de la delación i la venjança, que no tenien consciència d'haver comès crim algun.

Els republicans eren traslladats des de la presó Model, en grups d'unes 20 persones; allí la Guàrdia Civil, els col·locava davant el pelotón de fusilamiento, davant d'un rompeolas que hi havia en la platja perquè les ràfegues no anessin escoltades. Les famílies no eren notificades prèviament. Rebien la notícia quan anaven a visitar a la presó als seus familiars.

Els cossos sense vida eren col·locats en caixes de plàtans i carregats en un camió tots amuntegats; acte seguit, eren traslladats al Fossar* de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc de Barcelona, on se'ls  llançaven** sense identificació alguna.
 
Correccions en l'original per la Estació Collserola:
* Cementerio de la Pedrera, denominació errònia, La Pedrera no és un cementiri és un fosar comú en el cementiri de Montjuïc.

** Enterraba sin identificación alguna, els llançaven al fosar des de l'alt del Pujol de la pedrera, (lloc del que s'extreia pedra), la qual cosa no es pot considerar enterrament

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada