diumenge, 19 d’abril del 2015

El PP no va a l’homenatge als republicans represaliats pel franquisme

Una imatge de l'homenatge als republicans (Foto: Parlament)
 
El portaveu adjunt ho atribueix a “problemes d’agenda”
 
e-noticies.cat 14 d'Abril de 2015
El Partit Popular de Catalunya (PPC) no ha assistit a l’acte d’homenatge als republicans represaliats pel franquisme que ha celebrat aquest migdia el Parlament, coincidint amb el vuitanta-quatrè aniversari de la proclamació de la república catalana pel president Macià.

El portaveu adjunt del grup parlamentari del PPC, Santi Rodríguez, ha justificat a “problemes d’agenda” aquesta absència dels diputats populars a l’acte, afirmant que “tinc veritables problemes d’agenda per l’extensa activitat parlamentària”.

L’acte ha estat presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert i el president de l’Associació pro Memòria als Immolats, Pere Fortuny, que han fet amb una ofrena al monument als immolats per la llibertat de Catalunya que hi ha al pati de la biblioteca.

El president de l’Associació pro Memòria als Immolats ha recordat que el d’avui és un acte que “homenatja els 1.717 homes i dones il·legalment jutjats i condemnats a mort” que no van tenir dret a defensar-se i que cap govern “ni de dretes ni d’esquerres” ha volgut reconèixer, ni amb la llei de la memòria històrica.

Fortuny ha qualificat de “vergonyants” les darreres declaracions fetes pel govern espanyol per denegar l’extradició de diferents ministres franquistes a l’Argentina perquè poguessin ser jutjats, ha lamentat que no hi hagi hagut “cap reacció política” i s’ha preguntat si aquesta és la “manera d’entendre la pau i la democràcia”, tot refermant la voluntat de l’associació de continuar lluitant davant de tots els governs espanyols.

De Gispert ha destacat que aquest és el novè any que el Parlament acull l’homenatge, apuntant que el reconeixement de “la nul·litat de ple dret d’aquells judicis sumaríssims” és “una assignatura pendent”.

En aquest sentit, ha dit que el Parlament, tot i la manca de competències, ha fet diferents resolucions instant-hi el govern de l’estat, i en aquest sentit ha afegit que ara “pot demanar una resposta i no silenci” aprofitant que la llei de transparència obliga els governs a donar explicacions.

A l’acte també hi han assistit la vicepresidenta Anna Simó, els secretaris de la mesa Pere Navarro, Josep Rull i David Companyon, el secretari general de la presidència, Jordi Vilajoana, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i representants de CiU, ERC, PSC, Ciutadans, ICV-EUiA i la CUP.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada