dimecres, 1 d’abril del 2015

Catalunya dedica 2015 a Neus Català, última supervivent espanyola de Ravensbrück

 
Traducció Estació Collserola
  • És l'última espanyola supervivent del camp de concentració de Ravensbrück.
  • L'actriu Mercè Arànega i el director Josep Maria Miró portaran la seva vida al Grec.
  • La Generalitat vol posar de relleu la seva figura i la de les persones que van sofrir les conseqüències de la guerra i la dictadura franquista.
EFE  01.04.2015
Catalunya dedica 2015 a Neus Català que, a punt de complir cent anys, és l'última espanyola supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, amb un programa d'actes entre els quals destaca una adaptació teatral sobre la seva vida que podrà veure's en el Festival Grec. L'actriu Mercè Arànega donarà vida a Neus Català en l'obra Un cel de plom, escrita per Carme Martí i dirigida per Josep Maria Miró.
 
És un referent i un testimoniatge de totes les dones que van lluitar en la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presentat aquest dimecres aquest programa per a celebrar l'Any Neus Català, que ha descrit com un reconeixement a la figura d'aquesta supervivent de la barbàrie nazi "i per extensió -ha dit- a totes les persones que van sofrir les conseqüències de la guerra i la posterior dictadura franquista".
 
"Neus Català és una dona forta i solidària, una lluitadora antifascista, una supervivent dels camps d'extermini nazi, un referent i un testimoniatge de totes les dones que van lluitar en la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial", ha afegit la consellera, qui ha explicat que l'objectiu d'aquesta commemoració és "donar a conèixer a la ciutadania la veu i el testimoniatge d'un passat històric que no es pot oblidar, i sobretot el sofriment i sacrifici de les dones".
 
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha presentat les activitats que es duran a terme durant l'any i ha dit que "Neus Català és un personatge d'importància universal i com tal hem de reivindicar-la". Algunes de les activitats, organitzades per vint institucions i entitats, ja han tingut lloc i unes altres encara no tenen data concreta de realització.
 
Vint entitats i institucions organitzen actes d'homenatge des de principis d'año
 
La presència de Neus Català no està assegurada en cap acte, ja que, segons Gatell, "depèn de com es trobi", però el que és cert és que "ella voldria que aquestes activitats serveixin per a preservar la memòria històrica i la trajectòria de les dones que van sofrir la deportació".
 
Entre els actes programats, va destacar el lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat el passat 9 de març, l'espai dedicat a Neus Català en l'Ajuntament d'Els Guiamets, localitat de Tarragona on va néixer, o el lliurament de la Medalla Centenària per part del president de la Generalitat, Artur Mas.
 
Durant l'any també hi haurà exposicions en el Museu d'Història de Catalunya, actes en biblioteques i en l'Amical de Ravensbrück, exposicions fotogràfiques, homenatges, projeccions de documentals, i la Fundació Pere Ardiaca lliurarà a Català el carnet nombre un de Comunistes de Catalunya, entre uns altres.
 
D'Els Guiamets a Rabensbrück
Neus Català va néixer en 1915 en Els Guiamets, en la comarca tarraconense del Priorat; en 1937 va formar part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i dos anys més tard va creuar la frontera a cura de 182 nens orfes.
 
Cada cinc anys visita el camp en el qual estubo presa i aquest abril serà ella la qual rebi un homenaje
 
Una vegada a França, va col·laborar amb la Resistència, però en 1943 va ser denunciada als nazis i reclosa en la presó de Limoges i en 1944 va ser deportada a Ravensbrück, un camp situat a 90 quilòmetres de Berlín. El camp de Ravensbrück era conegut com el camp de les dones, perquè entre 1939 i 1945 van ser registrats 132.000 dones i nens, 20.000 homes i 1.000 adolescents, dels quals van morir més de 92.000 persones.
 
Va ser alliberada del camp per l'Exèrcit Rojo el 8 de maig de 1945 i des de 1965, cada cinc anys, visita el camp per a rendir homenatge a les dones que van morir en dit camp. El 19 d'abril d'enguany, es preveu celebrar un reconeixement a Català durant l'acte oficial del 70 aniversari de l'alliberament dels camps d'extermini, que tindrà lloc en Ravensbrück.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada