dissabte, 29 de novembre del 2014

Dos metges en temps de guerra (1936-1939)

Organitza Memorial Democràtic 
                                  
Homenatge a Frederic Duran i Jordà, director del Servei de Transfusió de Sang de l’Exèrcit de la República, i a Norman Bethune
 
Dimecres, 3 de desembre, a les 18.30 h
Auditori del Departament de Governació i Relacions Institucionals

Via Laietana, 26
Barcelona
 
El Memorial Democràtic ha organitzat un homenatge en record a dos metges brillants que, amb els seus coneixements, van contribuir decisivament en el salvament de vides durant la Guerra Civil: els doctors Frederic Duran i Norman Bethune.
 
Participaran en l’acte Agustí Barrera, historiador i membre de la Junta de Govern del Memorial Democràtic; Carola Duran, filla del doctor Frederic Duran; Linda Palfreeman, historiadora especialitzada en els serveis sanitaris durant la Guerra Civil, i Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic.
 
El Servei de Transfusió de Sang de l’Exèrcit de la República va ser fruit d’un esforç internacional, amb metges voluntaris d’arreu del món. Un dels voluntaris destacats va ser el cirurgià canadenc Norman Bethune*. Tant ell com la resta de metges voluntaris van jugar un paper fonamental en el salvament de vides durant la Guerra, i es van guiar per l’exemple d’un hematòleg català, Frederic Duran i Jordà.
 
Duran va ser el director del Servei de Transfusió de Sang i el pioner de la transfusió de sang durant el conflicte. Aquest jove científic va crear les primeres reserves de sang de donants voluntaris per a ús militar i civil. Els seus coneixements i la seva experiència també van ser la base del banc de sang anglès per a transfusions a les portes de la II Guerra Mundial i dels futurs serveis de transfusió de sang a la resta del món.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada