dissabte, 12 de juliol del 2014

El Parlament rebutja el dret d'autodeterminació de palestins, kurds i saharauís

Fernàndez atura el ple i planta cara al menyspreu del PP als palestins
La Cambra catalana avala les relacions de la Generalitat amb Israel

Europa Press - Barcelona 10/07/2014
El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest dijous una moció que, entre moltes altres qüestions, demanava reconèixer el dret d'autodeterminació dels pobles palestí i kurd i el dret dels sahrauís a celebrar un referèndum vinculant.
El rebuig ha estat possible gràcies als vots de CiU i PP; la diputada de la federació nacionalista Mireia Canals ha argumentat que han votat en contra perquè no s'ha acceptat una esmena seva que en, termes generals, demanava "el reconeixement del dret d'autodeterminació dels pobles".
També s'ha donat la circumstància que PSC i Ciutadans han votat diferent en funció de quin poble es tractava: així, els socialistes avalen l'autodeterminació palestina i un referèndum al Sàhara, però s'abstenen en l'autodeterminació kurda.
Per la seva banda, Ciutadans rebutja l'autodeterminació palestina i kurda, però avala la celebració d'un referèndum "lliure i vinculant per decidir el futur del Sàhara Occidental".

Els partits que han avalat en totes les votacions l'autodeterminació han estat el grup que ha impulsat la moció, ICV-EUiA, amb suport d'ERC i la CUP.
S'han rebutjat els punts de la moció que demanaven replantejar les relacions de la Generalitat amb el Govern d'Israel, com el que instava el Govern a publicar tots els seus acords amb l'Executiu israelià i les empreses i institucions del país.
El text reclamava també que el Govern no impulsi cap acord amb empreses i institucions israelianes "que tinguin un paper directe i demostrat en l'ocupació i colonització il·legal de territoris palestins", però ha estat rebutjada per CiU, PP i Ciutadans.
La revisió de les relacions amb Israel que promovia la moció afectava també a les universitats catalanes, a les quals s'animava a rescindir els actuals convenis signats amb universitats israelianes quan es demostri que "tenen complicitat directa amb l'ocupació il·legal de territoris palestins", tot i que s'ha rebutjat amb la mateixa majoria.
S'ha rebutjat també demanar al Govern que insti al Govern central perquè faci arribar a Israel la necessitat de complir les diferents resolucions de l'ONU a "favor dels drets humans i el poble palestí", així com fer arribar a les dues parts en conflicte la necessitat de posar fi a la violència.
Moció accidentada
El debat sobre la moció d'ICV-EUiA ha estat accidentat des del principi, quan el diputat de la CUP David Fernández ha interromput la sessió assegurant que el diputat del PP José Antonio Coto havia exclamat "moros" quan es parlava del Sàhara occidental.
Una de les votacions de la moció s'ha hagut de repetir tres vegades, ja que el resultat sempre ha estat d'empat; el reglament estableix que, si en la tercera votació persisteix l'empat, aquest punt de la moció queda rebutjat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada