dilluns, 9 de juny del 2014

Els colomencs no tenen rei


Pròxim dia 12 esmorzar republicà

Fòrumgrama.cat Josep Lluís Sánchez Palacios
El mateix dia que es va anunciar l’abdicació de Joan Carles I, el passat dilluns 2 de juny, ràpidament es van convocar arreu, sobretot gràcies a les xarxes socials, concentracions per la república davant dels ajuntaments de totes les ciutats i pobles.

A Santa Coloma de Gramenet també es va fer una concentració a la Plaça de la Vila a les 8 del vespre amb una participació molt diversa, i en certa mida inèdita fins el moment, que anava des dels partits d’ICV-EUiA i d’ERC, o Gent de Gramenet, fins a persones del Procés Constituent, uns dels principals impulsors de la convocatòria, o del grup local de l’Assemblea Nacional Catalana, ‘Gramenet per la Independència’, i també de l’entorn de Convergència o d’altres organitzacions polítiques, socials i culturals de la ciutat.

Apart de l’ambient tranquil i reivindicatiu de la jornada a Santa Coloma de Gramenet, el més destacable va ser la presència i la bona convivència entre les banderes republicanes espanyoles (algunes amb l’escut oficial estatal i, fins i tot, una amb el símbol  dels brigadistes internacionals durant la guerra civil), amb senyeres i estelades independentistes (tant les del triangle blau, com les del triangle groc amb l’estrella vermella). Aquesta va ser la tònica general també a altres ciutats d’arreu de Catalunya. Era inevitable que els comentaris es centressin en el simbolisme, diferent però alhora coincident, d’aquestes dues banderes republicanes, agermanades per un dia.  El debat i la discussió respecte el sentit de prioritzar la defensa de la recuperació republicana a l’Estat espanyol o de centrar-se en el full de ruta cap a la plena sobirania catalana té un nou element de judici i de treball polític, obert amb l’agenda oficial que pretén la successió de la monarquia, que caldrà continuar tractant de resoldre.

En aquest sentit l’ANC, basant-se en el seu objectiu prioritari per ‘la celebració de la consulta el dia 9 de novembre com a fórmula internacionalment més acceptada d’accedir a la independència en un marc democràtic’, va comunicar que oficialment no convocava, en aquell moment, mobilitzacions a l’entorn de l’abdicació del rei ni de la figura de la monarquia, encara que molts dels seus membres sí que hi van ser presents.

Respecte a aquesta qüestió, Teresa Forcades, la monja benedictina impulsora del Procés Constituent, va dir molt clarament: Estic en contra que els catalans pensem només en el nostre procés i no ens solidaritzem amb el moviment per una tercera república a Espanya. És impossible tirar un procés català endavant sense solidaritat internacional. I com vols demanar solidaritat si tu no ets solidari?. No vull que passi que els catalans només ens preocupem pel nostre procés’.

Per la seva part també el mateix dilluns es van unir a Madrid els portaveus d’IU, de Podemos i d’Equo per reclamar un referèndum sobre la monarquia, perquè davant la greu crisi institucional consideren que la renuncia del rei és el moment d’iniciar un procés constituent legitimat democràticament, i que la ciutadania decideixi a les urnes el nou model d’estat.

 Re!, re-pú!, repú-bli-ca!
Però el fet o la noticia del dia va ser la col·locació al balcó de l’ajuntament, sense precedents des de l’any 1939, de la bandera de la república espanyola al costat de l’estelada per la independència de Catalunya. Tres regidors d’Iniciativa per Catalunya-Verds, d’Esquerra Unida Alternativa i de  Gent de Gramenet van protagonitzar valentament aquest fet, una imatge que molts no esperaven veure encara fos només per unes hores, als crits conjunts de ’Visca la República!’. Ara caldria que aquest acte simbòlic, però molt important que ja resta a la historia local, també esdevingui un acte polític i ciutadà del nostre ajuntament i de les entitats colomenques.

Aquell mateix dilluns, poca estona abans de la concentració republicana, es va fer al centre cívic del Riu, amb un bon èxit d’assistència, l’acte de presentació del grup local de la nova organització política ‘Podemos’ liderada pel jove professor Pablo Iglesias. Aquesta candidatura, sense fer campanya local, va obtenir un resultat inesperat molt positiu a la ciutat a les recents eleccions europees perquè va arribar al 7,12 % que li pot donar representació a les pròximes eleccions locals. Per la serva part tant ICV-EUiA, com ERC van multiplicar els seus suports`, mentre que el PSC, que malgrat els seus dirigents actuals tradicionalment havia tingut una base republicana, i el Partit Popular perden significativament en percentatge i nombre de votants, com arreu de Catalunya.

Cal no oblidar que a Santa Coloma de Gramenet viu una diputada socialista al Congrés, Esperança Esteve Ortega, que el proper dia 11 de juny tindrà ocasió de participar en la votació del decret de successió monàrquica i, possiblement, d’immunitat pel rei sortint. Esperança Esteve, diplomada en Treball Social, va treballar anys enrere a l’Ajuntament com a directora de l’Àrea de Serveis a la Persona i Sostenibilitat i posteriorment va ser comissionada per a temes d’immigració en aquest mateix consistori.

Que votarà aquest dia històric l’única diputada colomenca, membre de l’executiva del PSC local? Exercirà la llibertat de vot? És possible una democràcia sense vots lliures? Quina sanció té no seguir la disciplina del partit? Crec que la multa no seria tan cara. Què pensaran del seu vot els colomencs, i els seus votants, i els seus companys del PSC local?

Ara no ho sabem del cert, perquè els líders dels seu partit diuen que són republicans però que estan a favor de la monarquia!. Però aviat podrem veure clarament quin és el seu vot, la seva actitud i la seva justificació.

Un grup de treballadors, nombrós i veterà, de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet també ha convocat pel pròxim dia 12 un esmorzar republicà i un debat sobre la situació actual i les perspectives que s’obren en el procés català cap a la independència.

En tot cas, el que si que està ben clar, des de fa temps, és que els colomencs no tenim rei!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada