dilluns, 21 d’abril del 2014

PPC i C's no homenatgen els republicans afusellats pel franquisme

Simó recorda que “les institucions no són dignes si no dignifiquen la memoria”

e-notícies 11/4/14
Cap representant del PPC ni de Ciutadans han participat el divendres 11 d'abril en l’acte d’homenatge als republicans represaliats pel franquisme amb una ofrena al monument als immolats per la llibertat de Catalunya al pati de la biblioteca, que han fet la vicepresidenta, Anna Simó, i el president de l’Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny.


A l’acte sí hi han assistit els expresidents de la Generalitat i del Parlament, José Montilla i Ernest Benach; el síndic de greuges, Rafael Ribó; els consellers de salut i de benestar social i família, Boi Ruiz i Neus Munté; el secretari quart de la mesa, David Companyon; els diputats Jordi Turull, David Bonvehí i Àngels Ponsa (CiU); Pere Bosch, Gemma Calvet i Rosa Amorós (ERC); Pere Navarro i Marina Geli (PSC); Dolors Camats, Jaume Bosch i Lorena Vicioso (ICV-EUiA); David Fernàndez i Quim Arrufat (CUP), i el president del Memorial Democràtic, Jordi Palou, a més d’una àmplia representació de l’associació que agrupa els republicans perseguits pel franquisme.

Simó, que presidia l’acte, ha dit que “les institucions no són dignes si no dignifiquen la memòria” i ha destacat la importància de “no oblidar” i de “recuperar la memòria per poder restablir la dignitat”. La vicepresidenta també ha anunciat que tots els grups parlamentaris han signat una petició per sol·licitar a la mesa l’organització “d’un acte solemne” al Parlament “en record i homenatge de totes les persones que l’any 1939 es van veure obligades a abandonar el país a causa de la persecució i la repressió del règim franquista”. A la reunió de dimarts, la mesa admetrà a tràmit la petició.

Per la seva banda, Fortuny ha criticat que les víctimes “han estat oblidades per imposició política” i “marginades a l’oblit” quan “no demanaven venjança, sinó justícia”. El president de l’associació també ha criticat la llei espanyola de memòria històrica, l’ha qualificada "d’indignant i vergonyant" i ha dit que ha obtingut uns resultats oposats als que es proposava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada