dimarts, 4 de març del 2014

Els signants de la pena de mort a Puig Antich acumulen vint medalles

El Consell de Ministres espanyol de l'any 1974
Quatre ministres d'aquell govern de Franco encara viuen i ostenten condecoracions legals i vigents
 
03/03/2014
Els quatre ministres del règim franquista que van signar la sentència de mort a Salvador Puig Antich i que encara continuen vius -Licinio de la Fuente, Antonio Barrera de Irimo, Antonio Carro Martínez i José Utrera Molina- acumulen entre els quatre una vintena de condecoracions honorífiques atorgades pel règim franquista i que, actualment, continuen vigents. De la Gran Cruz de la Orden de Isabel la Católica a la Gran Cruz de la Real y Muy Distinguida Orden de Carlos III. També n'hi ha que ostenten la Cran Gruz de la Orden Imperial del Yugo y las Flechas, medalla abolida el 1976 i que també va rebre l'oficial nazi Heinrich Himmler.

La màxima distinció civil existent a l'Estat espanyol és la Gran Cruz de la Real y Muy Distinguida Orden de Carlos III, just per sota de l'Orde del Toisó d'Or, atorgada per "serveis a la Nació". Entre els cavallers de l'orde, hi consten dos dels ministres signataris de la sentència de mort de Puig Antic, Antonio Barrera de Irimo i Antonio Carro Martínez.

Antonio Barrera de Irimo, a més, també ostenta la condecoració situada just un escalafó per sota, la d'Isabel la Catòlica, que actualment atorga el ministeri espanyol d'Afers Exteriors i Cooperació, per bé que durant la dictadura l'atorgava el propi Francisco Franco en persona. Tan abans com ara, té per objectiu "premiar aquells comportaments extraordinaris de caràcter civil, realitzats per persones espanyoles i estrangeres, que redundin en benefici de la Nació o que contribueixin, de manera rellevant, a afavorir les relacions d'amistat i cooperació de la Nació Espanyola amb la resta de la Comunitat Internacional". A més de Barrera de Irimo, també llueix la mateixa condecoració el ministre franquista Licinio de la Fuente.

En tercera posició en l'escalafó honorífic espanyol s'hi troba la medalla al Mèrit Civil, que actualment també atorga el ministeri d'Exteriors i que atesoren Barrera de Irimo, Carro Martínez i José Utrera Molina. Per sota seu, Licino de la Fuente ostenta també les medalles d'Alfonso X el Sabio -originada el 1926 a proposta de Miguel Primo de Rivera, i que actualment depèn el ministeri d'Educació- i de San Raimundo de Peñafort, dependent del ministeri de Justícia.

Medalles "caducades"
Paral·lelament a tot aquest seguit de medalles que fa atorgar el franquisme i que encara ara s'atorguen, els ministres vius que van aprovar la sentència de mort a Puig Antich també ostenten la Gran Cruz de la Orden de Cisneros, creada pel franquisme el 1944 i atorgada per últim cop l'any 1977, per bé que formalment encara continua vigent.

El règim franquista també va crear la Gran Gruz de la Orden Imperial del Yugo y las Flechas, i la va atorgar a diversos dels seus càrrecs, entre els quals alguns dels ministres "botxins" de Puig Antich. És l'única de les condecoracions que no és vigent, en tant que es va abolir el 1976.

 Relació d'honors dels ministres signants de la sentència de mort de Puig Antich:

Licinio de la Fuente:
- 1969: Orden de Isabel la Católica
- 1970: Orden de Alfonso X el Sabio
- 1971: Gran Cruz de la Orden de San Raimundo de Peñafort
- 1973: Medalla de Oro de Segovia
- 1967: Gran Cruz de la Orden de Cisneros

Antonio Barrera de Irimo:
- 1964: Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil
- 1968: Placa al Mérito Turístico, en su categoría de Oro
- 1969: Gran Cruz de la Orden de Isabel la Católica
- 1974: Gran Cruz de la Real y Muy Distinguida Orden de Carlos III
- 1974: Gran Cruz de la Orden del Mérito Naval, con distintivo blanco
- 1974: Gran Cruz de la Orden del Mérito Militar, con distintivo blanco

Antonio Carro Martínez:
- 1967: Cran Gruz de la Orden Imperial del Yugo y las Flechas
- 1968: Cran Gruz de la Orden Civil de Sanidad
- 1970: Gran Cruz de la Orden de Cisneros
- 1975: Gran Cruz de la Real y Muy Distinguida Orden de Carlos III

José Utrera Molina:
- 1961: La Gran Gran cruz del Mérito Civil
- 1964: Gran Cruz del Yugo y las Flechas
- 1966: Gran Cruz de los Cisneros
- 1968: Gran cruz del Mérito Agrícola
- 1968: Gran cruz del Mérito Militar
- 1972: Gran cruz del Mérito aeronáutico
- 1975: Gran Cruz del Mérito Naval, con distintivo blanco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada