dissabte, 1 de febrer del 2014

Inaugurada l’exposició “Pssst…passa-ho. La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975)”

Blog de la Biblioteca del Pavelló de la República
El  Museu de l’Hospitalet acaba d’inaugurar l’exposició "Pssst…passa-ho. La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975)" organitzada pel mateix museu i el Memorial Democràtic.
Aquesta exposició pretén fer un repàs de l’activitat clandestina dels homes i les dones que no es van resignar i van lluitar contra la dictadura franquista. El recorregut s’inicia amb la finalització de la Guerra Civil i arriba fins a la mort del dictador.
Els comissaris són Antoni Segura, professor del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i José Manuel Rúa Fernández, adjunt a direcció de la revista Índice Histórico Español.
La col·lecció de Fulls Volants del CRAI Biblioteca Pavelló de la República ha servit de principal font documental de la mostra. També ho va ser del llibre que es va editar l’any 2011, amb el mateix títol  i que pertany a la col·lecció Els Papers del Pavelló de la República.
El full volant és una tipologia de document que té la funció d’informar i mobilitzar la població.  És un paper petit, generalment de la grandària de mitja quartilla tallada al llarg, que passa de mà en mà, i comunica un avís, una ordre, una reunió, un esdeveniment, etc. Es una bona manera d’obtenir notícia directa de les activitats de les organitzacions antifranquistes. Precisament l’expressió que dona títol a la mostra “Pssst…passa-ho” era la que es feia servir per a la distribució d’aquest material.
Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona ha format part també del projecte expositiu.
Podeu  visitar l’exposició fins el 30 de març de 2014. No us la perdeu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada