dijous, 19 de desembre del 2013

ERC demanarà a la jutge argentina que jutja el franquisme anar a Espanya a prendre declaració

El diputat d'ERC Joan Tardà, a la porta del Juzgado Nacional en lo Criminal y Correccional Federal nº1 de Buenos Aires
Traducció Estació Collserola
El seu advocat diu que la querella per a reparar a Companys té "expectatives favorables"
Barcelona, 16 Dic. (EUROPAPRESS) - 
El diputat de ERC en el Congrés Joan Tardà ha anunciat aquest dilluns que el seu partit demanarà a la jutge argentina que jutja el Franquisme, María Servini, que es desplaci a Madrid i Barcelona per a prendre declaració a testimonis. 
En roda de premsa acompanyat per l'advocat argentí que treballa amb el partit, César Sivo, Tardà ha explicat que és "lastimoso que una persona s'hagi de desplaçar" a Argentina a declarar pel cost econòmic, però també perquè suposa una experiència personal difícil per la seva càrrega emocional. 
Segons ERC, aquests testimonis han d'aportar llum a la investigació sobre el Franquisme que està portant a terme la jutge, i de la qual forma parteix la querella que va presentar ERC per l'afusellament de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys i altres 47 càrrecs electes republicans, 45 alcaldes i dos diputats. 
L'advocat Sivo ha explicat que hi ha dues formes perquè la jutge es desplaci a Espanya: la primera, a través d'un acord de cooperació entre els ministeris d'Exteriors i Justícia argentí i espanyol; la segona, que la jutge prengui declaració des de "territori argentí" a Espanya, és a dir, des de l'ambaixada o els consulats. 
Sivo ha argumentat que, a causa de la "impunitat" amb la qual l'Estat espanyol ha tractat el Franquisme, el més segur és que posi traves al desplaçament de la jutge, pel que el lògic és pensar que Servini acabi prenent declaració, si ho estima oportú, des de l'ambaixada o els consulats. 
"L'Estat no ho pot impedir. No pot fer gens més enllà que molestar-se", ha explicat Sivo, que ha recordat que existeixen precedents de la pròpia jutge, que s'ha desplaçat a l'ambaixada argentina a Xile i Suïssa per a prendre declaració sobre altres casos. 
Sivo ha admès que és difícil que existeixin víctimes vives dels crims durant la dictadura, pel que la jutge hauria de prendre declaració a "testimonis indirectes", és a dir, sobretot a familiars. 
Historiadors
Tardà ha mostrat la seva sorpresa per que la querella de ERC fora admesa a tràmit amb tanta rapidesa --es va presentar el 16 d'octubre d'aquest any a Buenos Aires i es va admetre el 22--, i ha censurat que ERC hagi d'anar a buscar justícia a l'estranger perquè Espanya ha donat les esquena "a la justícia universal i a la reparació de les víctimes del feixisme". 
El diputat republicà ha explicat que, des de fa mesos, ERC s'està reunint amb historiadors que poden documentar els crims del Franquisme, pel que ara s'obre una "segona fase" en la qual demanaran a la jutge argentina que demani aquesta documentació a l'Estat espanyol, francès i alemany.
Tardà ha explicat que és conegut de sobres el procés pel qual es va capturar, va lliurar, va torturar i va assassinar a Companys, a altres càrrecs electes i a ciutadans, però ara aquesta documentació ha d'acreditar-lo per a poder reparar a l'expresident i a les altres víctimes. 
Sivo ha assegurat que la querella de ERC, com la pregunta de la consulta soberanista, té un doble 'sí', "sí té expectatives favorables i si assolirà avançar contra la impunitat" que hi ha a Espanya, encara que ha recordat que tots els processos sobre crims contra la humanitat són complexos i requereixen temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada