dijous, 5 de setembre del 2013

Recollida de firmes en contra de l'avinguda dedicada a Samaranch


Núria Martínez / Barcelona - elperiodico.cat 5 de setembre del 2013
 L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés per canviar el nom de l'avinguda de l'Estadi pel del que va ser president del Comitè Olímpic Internacional i també destacat falangista Juan Antonio Samaranch. Aquest fet ha desencadenat una gran polèmica, ja que, malgrat que els defensors de la petició creuen que s'ha d'homenatjar l'artífex dels Jocs Olímpics de Barcelona, molts creuen que no es pot tolerar l'oda a qui va ser un dirigent franquista sense cap penediment. Davant aquest fet, molts dels internautes s'han mobilitzat per impedir el canvi de nom de l'avinguda. 

Polemica 

Des del moment que va sortir a la llum la notícia, el debat ha ocupat moltes de les tertúlies, articles i 'timelines' de Twitter, i s'ha convertit en 'trending topic' l'etiqueta #NoAvingudaSamaranch. A més, molts denuncien el fet que l'avinguda que porta a l'estadi Olímpic Lluís Companys acabi sent la de Samaranch. "¿És lògic que l'estadi Lluís Companys tingui per adreça el nom d'un còmplice dels seus botxins?", es preguntava al seu compte de Twitter el diputat d'ERC Oriol Amorós.

Enqueste: 
 
Petició
Ara, s'ha iniciat an la plataforma d'activisme 'on-line' Change.org una petició perquè no es dediqui l'avinguda a Samaranch. "No pot ser que, en ple segle XXI, l'alcalde de Barcelona decideixi dedicar el nom d'una avinguda a una persona que va col·laborar amb el règim franquista", denuncien. A més, afegeixen que "independentment de la seva aportació a la ciutat amb els Jocs Olímpics, la seva història segueix tacada de negre pel seu passat, en què va recolzar un règim totalitari que va castigar la llengua, les tradicions i la cultura catalanes". De moment, la petició ha rebut més de 900 firmes.

Suport
Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, considera que "és la persona probablement més important en aquests últims 50 anys que ha tingut aquesta ciutat", i que el seu passat és "tan discutible com es vulgui", però que va permetre que "Barcelona fes un salt endavant espectacular". La petició perquè es porti a terme el canvi de nom la va presentar el juliol de l'any passat el grup municipal del PP, que fa anys que proposa que la via elegida sigui l'avinguda de l'Estadi i la recolzen clubs esportius de Catalunya, com el FC Barcelona, el RCD Espanyol, el Reial Club de Polo, el Reial Club Tennis de Barcelona i el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada