dissabte, 24 d’agost del 2013

Memòria històrica revolucionària a Premià de Mar


Xavier Gascó 1 d'agost de 2013 revoltaglobal.cat
En ocasió d’una de les sessions dels "Tallers de la Revolta", la gent de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista varem organitzar un acte la passada primavera dedicat a reconstruir l’empremta de la revolució al nostre país i en aquest cas a nivell local. Aleshores gràcies a gent com la Griselda Ballester (premianenca, feminista i companya lligada familiarment al POUM) i al nostre company Pepe Gutiérrez-Álvarez, tinguérem la sort de viure un acte emotiu i tanmateix formatiu centrat en la memòria històrica revolucionària i en especial al paper del POUM.
Cal dir que unes setmanes després, era el Parlament de Catalunya qui lliurava un homenatge en tota regla a la figura de l’Andreu Nin, secretari general del POUM i conseller de la Generalitat. Ara aportem la petita intervenció sobre aspectes propis de Premià de Mar relacionats amb aquells anys i que foren ressenyats en aquell acte del taller de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista del Maresme.
"Premià de Mar. Un matí de finals d’Agost del 36. L’Emili surt de casa seva i baixa pel carrer Joaquim Maurín sor. Du sota el braç el setmanari “La Batalla”. Ha quedat amb el seu amic Joaquim Bou a la Plaça de la República per comentar el seu darrer article. En Joaquim viu al carrer Bakunin, segur que ja hi deu haver arribat. Potser anirà a fer el seu cafè a l’Amistat Obrera. Aquell centre que, qui sap per què, al cap dels anys perdrà el seu adjectiu “d’Obrera” i es quedarà senzillament en Amistat. Potser és massa llarg tot junt!
En passar per davant de l’ENU (l’Escola Nova Unificada), saluda en Cristòfol, el mestre. En Cristòfol és un bon mestre, sap de l’estima que li tenen els seus alumnes.
Tal i com ho sospitava, en Joaquim és a l’Amistat Obrera xerrant amb en Francesc Botey, aquest representant del Sindicat Únic de Treballadors que té al cap crear un nou setmanari que portarà el nom d’Alba Roja.
Com que encara hi ha temps, s’apropen a la platja. Allí de lluny veuen la magnífica estació del tren. Un monument a la modernitat, amb les seves rajoles vermelles i el ferro colat de les estructures. "Mira que si un bombardeig ens l’enterra sota la riera! Una bona botifarrada els hi fotria a aquest feixistes!" pensa l’Emili.
Però aquest pensaments s’allunyen del seu cap en veure el magnífic vaixell Sant Isidre. Ara és de guerra, sí però sembla més aviat un vaixell pirata... (ves si algun dia algú hi pensarà en això). En fi, girem cap amunt que hi ha feina a fer a l’Ajuntament".
Notes sobre carrers, indrets, persones i altres referències del text:
(1) Carrer Joaquim Maurín ès l’actual carrer Joan Prim
(2) Carrer Miquel Bakunin ès l’actual carrer Marina
(3) Plaça de la República è actual plaça de la Vila (o de l’Ajuntament)
(4) Alba Roja. Periódic. Òrgan del Sindicat Únic de Treballadors de Premià de Mar, CNT- AIT. Premià de Mar, 1937.
(5) Emili Puntí Riera. Militant del POUM, entrà el 25 juliol del 36 al consell municipal de l’ajuntament de Premià de Mar. Milicià al front de Saragossa a la columna del POUM, destacament Seriñena.
(6) Joaquim Bou Soms. Militant del Bloc Obrer i Camperol, fou candidat a les eleccions municipals de l’abril de 1931 a la ciutat de Barcelona. Fou membre de diverses comissions agràries i escrivia a "La Batalla". Fou expulsat del BOC per sostenir les posicions de l’Esquerra Comunista. Com a membre de l’organització, liderada per Andreu Nin, va formar par de la redacció del setmanari "El Soviet" i al setembre de 1935 va ingressar en el POUM.
Al maig del 37 arriba a ser conseller de la Generalitat com a representant dels rabassaires (Segons informació apareguda al ABC de l’època, suposem parlem del mateix Joaquim Bou).
Veure" El movimiento trotskista en España" de Pelai Pagès.
(7) Francesc Botey. Anarcosindicalista a Premià de Mar. Va representar als 800 afiliats al Sindicat Únic de Treballadors de Premià de Mar al ple regional dels Sindicats Únics de Catalunya els 5 al 13 de Març de 1933.
(8) El CENU o Consell de l’Escola Nova Unificada va ser una institució creada el 27 de juliol del 1936 a Barcelona amb la finalitat de crear una escola nova, gratuïta, única, laica, amb coeducació i en llengua catalana.
(9) ENU Premià de Mar. Escola Nova Unificada. Actualment l’escola Assis (de les Monjes o divina Pastora) Colectivitzada l’any 36.
(10) Cristòfol Ferrer i Ferrà (Palma, Mallorca, 17 de desembre de 1888 - Premià de Mar, 17 de gener de 1986), mestre d’origen mallorquí que va deixar empremta pels seus mètodes pedagògics. Es va implicar en el moviment de l’escola moderna i va ser responsable de l’Escola Nova Unificada a Premià de Mar durant la Guerra Civil. Per aquesta implicació va ser represaliat per la dictadura franquista que el desterrà a Quintanilla San García, un poble de la província de Burgos, separant-lo de la seva família durant 4 anys.
(11) El Sant Isidre és un llaüt que va ser construït el 1925 a Portocolom (Mallorca) per a ser destinat a la pesca d’arrossegament. Se sap que l’embarcació va ser sorpresa per la marina practicant el contraban, fet pel qual fou decomissada i passà a mans de l’Armada de la llavors República espanyola. Posteriorment va ser emprada com a vaixell de guerra durant la Guerra Civil. Va ser una de les naus militars del POUM. Actualment ens visita quasi cada any a la festa dels pirates, convertida en un dels simbols de la festa major de Premià de Mar
(12) Estació de tren. No cal fer altre cosa que veure d’ubicació actual i el desastre de la seva penosa remodelació. Sobretot la pèrdua de la vella estació...
*Xavier Gascó. Militant de RG-EA del Maresme.
**Nota: Agraïments per Joaquim Margenat, historiador local premianenc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada