divendres, 16 d’agost del 2013

Itàlia comença a identificar als autors dels bombardejos sobre Barcelona en el '38

Traducció Estació Collserola

El govern d'Itàlia ja ha començat a investigar quins pilots i soldats formaven part de les unitats de l'aviació italiana que bombardejar Barcelona durant la Guerra Civil. L'episodi va deixar un miler de morts. Una associació va dur el cas als tribunals, convertint-se en la primera querella que s'admet a l'Estat per crims de la Guerra Civil. 

Montse Riart - Cadena SER 14/8/13
Segons fonts properes al cas consultades per la SER, el Ministeri de Defensa italià ha estat el primer a posar som-hi i a mitjan juliol va comunicar al jutjat d'instrucció 28 de Barcelona que ja havia començat a recopilar la identitat de tots els soldats, pilots i personal de terra que van participar en els bombardejos i que corresponien a les unitats que l'aviació italiana tenia en una base de Mallorca. 

Segons aquestes mateixes fonts, el treball pot allargar-se durant mesos, ja que aquestes unitats tenien uns 6.000 efectius. 

Una vegada es conegui la identitat de cadascun dels soldats començarà la segona fase del procés i el Ministeri de Justícia italià haurà de certificar si algun d'aquests homes segueix viu i podria respondre als Tribunals per aquests fets. 

Els bombardejos de l'aviació italiana es van allargar durant tres dies i van deixar més d'un miler de víctimes. L'Audiència de Barcelona va qualificar els fets "com una de les pàgines més negres" de la nostra història. 

De fet, sobre aquest argument, el Tribunal Provincial va ordenar a la jutge d'instrucció que continués endavant amb la investigació, després que ella l'arxivés, al·legant que la majoria de soldats que havien participat estarien morts. 

Si les autoritats italianes arriben a trobar algun supervivent, el jutjat oferirà als querellantes la possibilitat de seguir endavant amb les accions legals i ordenarà nous informes de perits i historiadors experts sobre els fets, tal com li havia ordenat l'Audiència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada